Biber beli mleveni – rinfuz
3.000 рсд
Biber beli mleveni – rinfuz
Šta znate o biberu?
Kako se dobija biber?
Zanimljivosti u vezi bibera…
Biber (lat. Piper) je višegodišnja skrivenosemenica iz porodice „Piperaceae“. Vodi poreklo iz južne i jugoistočne Azije, kao začin u indijskoj kuhinji počeo je da se koristi još pre 4 milenijuma. Za biber su znali i drevni Egipćani, a to se otkrilo jer su zrna crnog bibera pronađena u nosnicama mumije faraona Ramzesa II (vladavina 1279.p.n.e.-1212.p.n.e).
Prema podacima iz 2013.g najveći svetski proizvođači ove začinske biljke su Vijetnam (163t), Indonezija (89t), Indija (53t), Brazil (45t) i Kina (31t). Predstavlja najtraženiju sirovinu na globalnom tržištu začina, a trgovinom čini oko 20% ukupne trgovine začinima, a centar svetske trgovine bibera je Singapur.
Crni biber je jadan od najvažnijih začina, dobija se tako što se zrna, prečnika oko 5mm, beru nedozrela.
Beli biber se proizvodi od potpuno zrelih zrna.
Zeleni biber je crni biber ubran pre zrelosti.
Crveni biber je potpuno zreo crni biber.
Sivi biber je mešavina belog i crnog bibera, veoma je redak.
Crni je najljući, beli malo blaži, a zeleni znatno blaži, dok ljutina crvenog je između belog i zelenog. 🧐
Potrebna dnevna doza bibera…
Dnevna preporučena količina bibera nije istražena, ali naravno kao i u svemu ne treba preterivati sa začinima.
Šta je karakteristično kod bibera?
Glavni sastojaka bibera je piperin, koji povećava apsorpciju vitamina A i C, selena, beta-karotena, pored ovog bogat je i:
👉 gvožđem,
👉 manganom,
👉 vitaminom K.
Zašto treba koristiti biber? Koristi od bibera…
Biber pozitivno utiče na ljudski organizam, i to:
☑️ Popravlja varenje;
☑️ Stimuliše apetit;
☑️ Pomaže u mršavljenju;
☑️ Pomaže u oslobađanju gasova;
☑️ Eliminiše zapušenost nosa;
☑️ Umanjuje tegobe usled artritisa.
Još o ovoj zanimljivoj biljci možete pročitati klikom OVDE.
Zemlja proizvodnje…
🌍 Brazil
Vrsta i masa proizvoda…
⚖️ Biber beli mleveni rinfuz je proizvod na meru.
Pogledajte još proizvode iz kategorije Začini, klikom OVDE.
Šta znate o biberu?
Kako se dobija biber?
Zanimljivosti u vezi bibera…
Biber (lat. Piper) je višegodišnja skrivenosemenica iz porodice „Piperaceae“. Vodi poreklo iz južne i jugoistočne Azije, kao začin u indijskoj kuhinji počeo je da se koristi još pre 4 milenijuma. Za biber su znali i drevni Egipćani, a to se otkrilo jer su zrna crnog bibera pronađena u nosnicama mumije faraona Ramzesa II (vladavina 1279.p.n.e.-1212.p.n.e).
Prema podacima iz 2013.g najveći svetski proizvođači ove začinske biljke su Vijetnam (163t), Indonezija (89t), Indija (53t), Brazil (45t) i Kina (31t). Predstavlja najtraženiju sirovinu na globalnom tržištu začina, a trgovinom čini oko 20% ukupne trgovine začinima, a centar svetske trgovine bibera je Singapur.
Crni biber je jadan od najvažnijih začina, dobija se tako što se zrna, prečnika oko 5mm, beru nedozrela.
Beli biber se proizvodi od potpuno zrelih zrna.
Zeleni biber je crni biber ubran pre zrelosti.
Crveni biber je potpuno zreo crni biber.
Sivi biber je mešavina belog i crnog bibera, veoma je redak.
Crni je najljući, beli malo blaži, a zeleni znatno blaži, dok ljutina crvenog je između belog i zelenog. 🧐
Potrebna dnevna doza bibera…
Dnevna preporučena količina bibera nije istražena, ali naravno kao i u svemu ne treba preterivati sa začinima.
Šta je karakteristično kod bibera?
Glavni sastojaka bibera je piperin, koji povećava apsorpciju vitamina A i C, selena, beta-karotena, pored ovog bogat je i:
👉 gvožđem,
👉 manganom,
👉 vitaminom K.
Zašto treba koristiti biber? Koristi od bibera…
Biber pozitivno utiče na ljudski organizam, i to:
☑️ Popravlja varenje;
☑️ Stimuliše apetit;
☑️ Pomaže u mršavljenju;
☑️ Pomaže u oslobađanju gasova;
☑️ Eliminiše zapušenost nosa;
☑️ Umanjuje tegobe usled artritisa.
Još o ovoj zanimljivoj biljci možete pročitati klikom OVDE.
Zemlja proizvodnje…
🌍 Brazil
Vrsta i masa proizvoda…
⚖️ Biber beli mleveni – rinfuz je proizvod na meru.
Pogledajte još proizvode iz kategorije Začini, klikom OVDE.
Težina | 1 kg |
---|